Olevano Romano og omegn


Olevano ligger i storbyregionen Rom, 45 km øst for Roms centrum. Byen er især kendt for den smukke middelalderbydel, der siden starten af 1800-tallet har fascineret kunstnere og kulturpersoner, og som stadig bærer præg af at være en rigtig kunstnerby. Byens museum Museo Civico d´Arte Olevano byder på mange smukke værker fra dét, der i Danmark er blevet kendt som den kunstneriske guldaldertid. Olevano har flere lækre restauranter og cafeer, og det bugner med små lækre specialforretninger med kød, delikatesser og hyggeligt brugskunst. Middelalderdelen er i særklasse med sine gamle stenmure og små hyggelige gader, stræder og gyder. På torvene er der hyggelige og ofte meget kunstnerisk udformede vandfontainer, og der et leben omkring byens mange bænke, hvor folk sidder, taler sammen og nyder omgivelserne.


Byen har tre smukke kirker, og på toppen af middelalderdelen ligger Resti del Castello Colonna di Olevano Romano, som er ruinen af én af Colonnafamiliens mange borge i områder. Herfra er der den skønneste udsigt over bjergene og dalene, og det er et must at købe sig en cappuccino ”porta via” på én af de lokale cafeer, og tage den med op og nyde aftenhyggen med den skønneste solnedgang.


Omkring Olevano er der masser af marker og lunde med oliventræer - heraf navnet. Og der er masser af muligheder for gode gåture i det smukke landskab. Byen ånder roligt og fredeligt med sit mere end to tusind år gamle åndedrag. Ligeledes dyrkes der vin på bjergskråningerne og de lokale vinproducenter sælger direkte fra vineriet - billigt og af høj kvalitet.


Fra Olevano er der hyppig busafgang til de omkringliggende byer, og det kan anbefales at tage på endagsture til de fleste af byerne, der alle rummer deres egen specielle del af den italienske charme:


Palestrina er en skøn by for foden af bjergene. Her er gode shoppemuligheder, og der er en yndig lille middelalderdel, med en stor smuk kirke og hyggelige cafeer. Palestrina er kendt for sit arkæologiske museum, Museo Archeologico Nazionale di Palestrina, hvis samling kan måle sig med de bedste. Museet er bygget på toppen af et stort tempel tilegnet den romerske gudinde Fortuna, og er fyldt med kunstgenstande fra den antikke periode, herunder en stor samling af mosaikker. Blandt andet den berømte " Nilen Mosaik ". Oven for Palestrina på toppen af bjerget, ligger byen Castel San Pietro. Den yndigste lille bjergby. Man kan tage bus derop, eller - for de hardcore - er der den skønneste hiking rute. Meget anbefalelsesværdigt!


Zagarolo er også en af de hyggelige små byer med masser af charme og historie. Der er bl.a. et gammelt, antikt gladiator træningscenter, og det smukke Palazzo Rospiglio, der var hovedresidens for Colonnafamilien. Dette bruges nu til bibliotek og legetøjsmuseum, Museo del Giocattolo di Zagarolo, og er aboslut et besøg værd.


Genezzano byder på den hyggeligste vandring i de gamle, middelaldergader op til den store smukke Colonnaborg. Byen er især kendt for sit mirakelmaleri af Maria del buon consiglio, der hænger i kirken af samme navn. Skøn lille by.


Cave er en lille by ved gennemfartsvejen fra Rom og er bestemt også et besøg værd. Især om lørdagen, hvor der er marked i byen. Den byder også på smukke kirker og et lille arkæologisk museum. Få kilometer udenfor byen ligger de berømte grotter - Rocca de Cave.


Valmontone er spækket med historie, museer, borge og kirker. Der er desuden et stort outlet, så der er rig mulighed for at kombinere kultur, historie og shopping. Roms største forlystelsespark: Rainbow Magic Land, ligger også i Valmontone og kan selvfølgelig varmt anbefales, hvis man har børn.


Subiaco ligger til den anden side af Olevano, utroligt smukt og malerisk i en dalsænkning ved floden Aniene, med bjergene knejsende omkring sig. Allerede romerne fik øje på byens skønhed, og kejser Nero byggede en villa i byen i det første århundrede, hvor ruinerne er meget velbevarede og bestemt et besøg værd. Byens hovedattraktion er Monasterio San Benedetto, som er det kloster, som Benedikt af Nursia grundlagde efter at have stiftet benediktinerordenen. Klostret ligger oven på den hellige grotte - Sacro Speco - hvor Benedikt boede i tre år, og hvor han nedskrev Benedikts Regel, som dannede det teologiske grundlag for ordenen. Den anden attraktion er klostret Santa Scolastika.


Rom behøver ingen yderligere præsentation. Den Evige Stad ligger en times kørsel fra Olevano i bil, og derudover er der masser af faste busforbindelser, og kombinationsforbindelser med bus og tog.